Friba softaa

Kyseiset ohjelmat on seuramme jäsenen Jarkko N. tekemiä.

Disctance

Disctance on draivitreenin avuksi tarkoitettu mobiilisovellus, jolla voidaan tallentaa ja analysoida eri kiekkojen heittopituuksia. Disctance on helppo käyttää ja se muokkautuu käyttäjänsä tarpeiden mukaisesti juuri niin yksityiskohtaiseksi tai yleispäteväksi kuin tarvitaan.

Disctancessa käyttäjä luo ja nimeää tarpeelliseksi kokemansa määrän kiekkoja. Yksinkertaisimmillaan kiekot voisivat olla vaikkapa ”putteri”, ”midari” ja ”draiveri” – kaikki kyseisten kiekkotyyppien heitot tallennetaan näihin yleiskiekkoihin ja käyttäjä saa selkeän kuvan siitä, millaisille mitoille hän esimerkiksi sillä Buzzzillaan pääsee. Jos käyttäjä haluaa seurata vaikkapa draivereissaan myös hitaampien draivereiden osuuksia, hän voi luoda ”väylädraiveri” -kiekon ja samaan hengenvetoon vielä ”Ääridistance-Destroyer!!!” -kiekon, koska maksimipituushan on tärkeä asia. Jos kämmenheittoa haluaa seurata, voi sille luoda oman kiekkonsa. Samoin rollereille, upseille… Ihan mitä vain.

Käyttäminen on yksinkertaista. Kentän laidalla merkataan heittopaikka, joka tallennetaan käyttäjän sijainnin mukaan ja jää muistiin. Sovellus mittaa etäisyyttä etäisyyttä tähän heittopaikkaan. Kun kiekot ovat heitetty, käyttäjä hakee ne ja poiminnan yhteydessä painaa haluamansa kiekon nappia (varmistaen samalla karttaruudusta että sijainti ei pompi minne sattuu ja ollaan oikeassa pitäjässä). Jos heitto meni väärälle kiekolle, voidaan se perua. Kiekkojen poiminnan ja heittojen tallentamisen jälkeen kentän toiseen laitaan voidaan merkata uusi heittopaikka ja treeni jatkuu.

Treenin lopuksi voidaan analyysiosiolla tarkastella kiekkokohtaisia keski- ja maksimipituuksia. Sovellus piirtää myös kaikki heitot käyränä, joten silmämääräista kehitysarviotakin voidaan tehdä. Kaikki heitot ja kiekot tallennetaan kännykkään, eivätkä ne häviä. Seuraavalla käynnistyksellä jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin.

 

Lisää tietoa Disctancesta:

http://ikihongatkolajaa.blogspot.fi/p/disctance.html

 

JYLY

JYLY on vastaavasti puttitreeniin suunnattu sovellus. JYLY kantaa luojansa, Markus Lindqvistin, nimeä (herran löytää nimimerkillä JYLY frisbeegolf-forumilta sekä dgcr:n foorumilta). Markus kehitti alunperin taulukkopohjaisen puttiharjoituksen, ja JYLY on mobiilisovellus siitä.

JYLYssä pelaaja heittää viittä putteria ari etäisyyksiltä 20 kierroksen verran. Aloitus on aina maksimipituudelta, 10 metristä ja sisään menneiden puttien perusteella määräytyy seuraava heittopaikka (5 sisään – 10m, 4 sisään – 9m, 3 sisään – 8m jne, jos kaikki menee huti, mennään 5 metriin). Pisteet lasketaan sisään menneen putin metrimäärästä. Maksimipisteet ovat siis sata puttia kymmenestä metristä – 1000 pistettä. Sovellus tarjoaa myös pitkän version, jossa etäisyydet ovat 10-15 metriä ja säännöt samat.

Sovellus pitää kirjaa kierrosten pisteistä ja laskee puttistatistiikkaa kierroskohtaisesti ja koko tallennetun historian ajalta. Disctancen tavoin kierrostulokset piirtyvät graafiksi.

 

Lisää tietoa JYLYstä:

http://ikihongatkolajaa.blogspot.fi/p/jyly-puttipeli.html

 

Android-applikaatio ja Web-app

Sekä Disctance että JYLY ovat molemmat suunniteltu ja kehitetty Android-puhelimille ja toimivat parhaiten .apk -paketeista asennettuina ns. natiiviapplikaatioina. Tällöin sovelluksessa toimivat muunmuassa sammutusvaroitukset ja JYLYn tapauksessa kierroksen keskeyttäminen back-napilla sen sijaan, että kierros vain hakataan loppuun ja hylätään.

Muita puhelimia (Windows Phone 8+, iPhonet) silmälläpitäen sovelluksista on pyöräytetty myös web-applikaatiot. Web-appia käytetään puhelimen omalla nettiselaimella, ja oikeastaan on sovelluksen nettisivuversio. Web-app tallentaa kaiken datan tästä johtuen nettiselaimen omaan muistiin, kun android-applikaatioilla on oma muistinsa. Eli jos web-applikaation käyttäjä tyhjentää selaimen datan, menee heitto- ja puttidata samalla. Nettisivuversiot sallivat myös näytön kierron, joka saattaa tuottaa hassunhauskoja hetkiä venyneen sovelluksen kanssa. Pystyruudun (eli portrait) käyttöä ja lukitsemista suositellaan.